niedziela, 5 stycznia 2014

Grzane wino na długie zimowe wieczory


Grzane wino - składniki:

  • 0,75 l czerwonego wina (najlepsze będzie słodkie lub półsłodkie chociaż ja użyłam Casillero del Diablo Merlot (Chile) wytrawne i też było pyszne)
  • 1/2 cytryny
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 8 goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżki miodu 
  • ewentualnie: 1-2 łyżeczki cukru waniliowego do smaku (w zależności od rodzaju użytego wina)


Grzane wino - przygotowanie:

Pomarańczę i cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy.  Kroimy na grube plastry (ok. 0,5 -1 cm grubości), a następnie każdy plasterek na ćwiartki. Wino wlewamy do garnka. Dodajemy cytrusy, a także wszystkie przyprawy. Dodajemy miód i cukier do smaku.
 

Podgrzewamy na wolnym ogniu, ale ostrożnie, by nie doprowadzić do wrzenia, bo wówczas alkohol szybko wyparuje.

Grzane wino - podanie:

Gorące wino podajemy w kubkach lub szklankach z grubego szkła (najlepiej wcześniej podgrzanych, by zachowało długo swoją temperaturę).
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz