środa, 28 grudnia 2011

Pierniczki

Sprawdzony przepis na pyszne pierniczki.



Przepis na ciasto :

(moja szklanka ma 300 ml)


  • 500g mąki
  • 1 ½ szklanki miodu
  • szklanka cukru pudru
  • ¾ kostki masła
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do piernika (To indywidualny wybór, ile przyprawy użyjecie. Ja lubię mocno pachnące pierniki, szczególnie te na choince.)


Miód podgrzewać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszać masę i 
pilnować, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia. To ważne, by masa miodowo-maślana była całkowicie zimna, ciasto osiągnie wtedy pożądaną konsystencję. Mąkę przesiać z sodą oraz solą. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto może wydawać się zbyt rzadkie i klejące. Należy je wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ja najczęściej zagniatam je dzień wcześniej i leżakuje w lodówce przez noc, choć wczoraj piekłam pierniczki bezpośrednio po wyrobieniu, podsupując podczas wyrabiania nieco większą ilością mąki.

Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm.Foremkami powycinać dowolne kształty, a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 14-15 minut. Po wyjęciu odłożyć do ostygnięcia.



Chatka z piernika. U nas była całkowitą improwizacją. Bez jakichkolwiek pomiarów ścian. Sklejenie jej lukrem graniczyło z cudem więc zastosowaliśmy metodę wykałaczek. : )

1 komentarz:

  1. dobrze,że chociaż chatka biała, bo Święta niestety szare..

    OdpowiedzUsuń