sobota, 21 stycznia 2012

Domowe sushi






Uwielbiam sushi. W moim mieście była raz namiastka restauracji sushi, którą zamknięto. Po jakimś czasie otworzono następną, w której nigdy nie widziałam żywej duszy. Niedawno ją też zamknięto a ochota na sushi pozostała.


Kiedy pozna się tajniki zawijania w algi cała reszta jest banalna. Można zawijać praktycznie wszystko co przyjdzie do głowy i co się lubi. Bardzo ważne jak nie najważniejsze jest też przygotowanie ryżu. Nie może być rozgotowany ani też twardy.

Do mojego domowego sushi potrzebne będą:

ryż sushi
ocet ryżowy
trochę cukru
algi
łosoś wędzony
tuńczyk
awokado
ogórek świeży
szczypiorek
majonez
wasabi
czarny sezam
sos sojowy
imbir czerwony
kawior

Ja najczęściej robię takie zestawienia jak:
ryż, łosoś, ogórek, awokado, szczypior, majonez
ryż, tuńczyk, ogórek, szczypior (tuńczyk wcześniej wymieszany z odrobiną majonezu)
ryż, czarny sezam, łosoś, awokado, ogórek
ryż, wasabi, paluszki krabowe, ogórek, awokado

To wszystko zawija się w algi i są to tzw Maki sushi. Kroi się je na małe kawałki.
Robię też Nigiri sushi dla tych co nie przepadają za algami. Jest to sam ryż z odrobiną wasabi na którym ułożony jest płat dowolnej ryby, u mnie jest to najczęściej łosoś.

maki-sushi to moje ulubione można je zrobić na wiele sposobów np
  • z owocami morza: z krewetką, z rybą maślaną, z łososiem, z tuńczykiem, z węgorzem,
  • z warzywami: avocado, ogórkiem, z czerwoną papryką, i wiele innych,

Maki-sushi dzieli się również ze względu na:

  • rozmiar: hoso-maki (małe, wysokie, 2-3 cm), naka-maki (średnie, 3-4 cm), futo-maki (duże, płaskie, 4-6 cm, czasami podaje się w sposób dekoracyjny - z wystającą sałatą, ogórkami, tworzącymi coś na kształt korony)
  • sposób podania: temaki (rożek z alg nori), uramaki („wywinięte maki”: dodatki owinięte są algami, a ryż tworzy warstwę zewnętrzną).

Sushi to wiele wspaniałych, kolorowych i smakowitych kombinacji. Dla wszystkich, którzy nie znają jeszcze tych smaków naprawdę szczerze polecam !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz