poniedziałek, 2 stycznia 2012

Faworki-sylwestrowe słodkości

Faworki to jeden z przysmaków dzieci. Są bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 2 dag masła
  • 3 żółtka
  • ¼ szklanki gęstej śmietany 18%
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Przesianą mąkę siekamy razem z masłem na stolnicy. Dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko wałkujemy na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroimy na paski. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Rozgrzewamy olej i partiami wkładamy faworki, smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Nie ma to jak sobotni poranek. Zapach słodkości przy porannej kawie parującej leniwie. Przez okno świeci słoneczko i czuję się jak wiosną. Potem zapach wanilii i ta kruchość w ustach ach... dla takich chwil nie warto liczyć kalorii.


1 komentarz: