niedziela, 8 stycznia 2012

Rajski ogród z odrobiną śniegu

Czy jest ktoś, kto nie lubi zapachu szarlotki? Ja uwielbiam zapach pieczonych jabłek z nutą cynamonu. W święto Trzech Króli z okazji imienin Kacpra na stole nie mogło zabraknąć tego ciasta.
Bardzo szybko i prosto robi się to ciasto a smakuje wyśmienicie.


Przepis na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (najlepiej cukier puder ale jak nie ma to można dać zwykły)
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka

nadzienie:

  • 2 kg jabłek (najlepsze renety)
  • 12 łyżeczek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • przyprawiamy mieszanką cynamonu, goździków, imbiru i kardamonu ( można całość utłuc w moździerzu albo kupić gotową przyprawę do szarlotki firmy Kamis zawiera wszystkie te przyprawy)

Ja przygotowuję najpierw ciasto żeby poleżało trochę w lodówce. Zagniatam w misce wszystkie składniki a pianę z białek ubijam w osobnej misce z 1/3 cukru i wstawiam do lodówki.

Jabłka po obraniu ze skórki kroję na kawałki i wrzucam do garnka z przyprawami i cukrem. Mieszam na ogniu do chwili aż jabłka lekko zmiękną.

Blachę wykładam rozwałkowanym ciastem (2/3), nakłuwam widelcem, wykładam wszystkie jabłka, smaruję pianą z białek, na wierzch układam resztę ciasta i nakłuwam widelcem. Wkładam do piekarnika na 1 godzinę i piekę w temperaturze 170 stopni. Nie czekam aż ciasto się mocno zrumieni ponieważ będzie potem podgrzewane w piekarniku.

Podaję na ciepło z lodami waniliowymi.

Podane proporcje wystarczają na naprawdę dużą blaszkę. Ja teraz wykorzystałam formę do tarty i użyłam połowę wszystkich składników.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz