Bardzo szybko i prosto robi się to ciasto a smakuje wyśmienicie.
Przepis na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (najlepiej cukier puder ale jak nie ma to można dać zwykły)
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
nadzienie:
- 2 kg jabłek (najlepsze renety)
- 12 łyżeczek cukru
- 1 cukier waniliowy
- przyprawiamy mieszanką cynamonu, goździków, imbiru i kardamonu ( można całość utłuc w moździerzu albo kupić gotową przyprawę do szarlotki firmy Kamis zawiera wszystkie te przyprawy)
Ja przygotowuję najpierw ciasto żeby poleżało trochę w lodówce. Zagniatam w misce wszystkie składniki a pianę z białek ubijam w osobnej misce z 1/3 cukru i wstawiam do lodówki.
Jabłka po obraniu ze skórki kroję na kawałki i wrzucam do garnka z przyprawami i cukrem. Mieszam na ogniu do chwili aż jabłka lekko zmiękną.
Blachę wykładam rozwałkowanym ciastem (2/3), nakłuwam widelcem, wykładam wszystkie jabłka, smaruję pianą z białek, na wierzch układam resztę ciasta i nakłuwam widelcem. Wkładam do piekarnika na 1 godzinę i piekę w temperaturze 170 stopni. Nie czekam aż ciasto się mocno zrumieni ponieważ będzie potem podgrzewane w piekarniku.
Podaję na ciepło z lodami waniliowymi.
Podane proporcje wystarczają na naprawdę dużą blaszkę. Ja teraz wykorzystałam formę do tarty i użyłam połowę wszystkich składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz