poniedziałek, 2 stycznia 2012

Klimat jeszcze sylwestrowy

Dla wielbicieli słodkości jeszcze małe co nieco na każde przyjęcie. U nas zagościło na sylwestrowym stole i na pewno będzie przysmakiem każdego dziecka jak i dorosłego łasucha.


Słodkie babeczki.


Przepis:


Ciasto:
350 g mąki krupczatki 100 g cukru pudru 100 g masła albo margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego albo gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem: 1 budyń waniliowy z cukrem 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 100 g masła



Ulubione owoce lub masa kajmakowa, orzechy i posypka czekoladowa


Mąkę przesiać do miski razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i wszystko razem posiekać nożem. Jajko, żółtka i jogurt wymieszać w misce, dodać do mąki i zagnieść miękkie ciasto. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki albo na godzinę do lodówki. Wyciągnąć, podzielić na części i każdą rozwałkować. Przełożyć do foremek posmarowanych masłem, docisnąć brzegi. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia.


Budyń ugotować wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 400 ml. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. W misce utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając. Gdy krem będzie gładki dodać ubitą śmietanę i delikatnie (na niskich obrotach) połączyć ją z masą. Kremem napełnić babeczki i ozdobić je owocami lub wypełnić gotową masą kajmakową i przybrać orzechami całość posypując czekoladą.







A dla preferujących inne smaki drobne przystawki w formie koreczków i krakersów. Na wykałaczki nadziewamy co tylko chcemy komponując własne smaki. Krakersy smarujemy albo własnymi albo gotowymi pastami, serkami itp. na to nakładamy pasujące dodatki.


U mnie np krakersy z :
  • serek łososiowy, wędzony plasterek łososia, koperek i czarny kawior;
  • serek ziołowo-ogórkowy, plasterek ogórka i szczypiorek;
  • serek bazyliowy, szynka parmeńska, papryka;
koreczki z:
  • ser żółty, pieczarka konserwowa, ogórek;
  • ser żółty, kabanos, oliwka;
  • ser pleśniowy, winogrono, oliwka.
Smaki i kompozycje można mieszać do woli wedle smaku i upodobań.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz