Słodkie babeczki.
Przepis:
Ciasto:
350 g mąki krupczatki 100 g cukru pudru 100 g masła albo margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego albo gęstej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: 1 budyń waniliowy z cukrem 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 100 g masła
Ulubione owoce lub masa kajmakowa, orzechy i posypka czekoladowa
Krem: 1 budyń waniliowy z cukrem 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 100 g masła
Ulubione owoce lub masa kajmakowa, orzechy i posypka czekoladowa
Mąkę przesiać do miski razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i wszystko razem posiekać nożem. Jajko, żółtka i jogurt wymieszać w misce, dodać do mąki i zagnieść miękkie ciasto. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażarki albo na godzinę do lodówki. Wyciągnąć, podzielić na części i każdą rozwałkować. Przełożyć do foremek posmarowanych masłem, docisnąć brzegi. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 10 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia.
Budyń ugotować wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 400 ml. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. W misce utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając. Gdy krem będzie gładki dodać ubitą śmietanę i delikatnie (na niskich obrotach) połączyć ją z masą. Kremem napełnić babeczki i ozdobić je owocami lub wypełnić gotową masą kajmakową i przybrać orzechami całość posypując czekoladą.
A dla preferujących inne smaki drobne przystawki w formie koreczków i krakersów. Na wykałaczki nadziewamy co tylko chcemy komponując własne smaki. Krakersy smarujemy albo własnymi albo gotowymi pastami, serkami itp. na to nakładamy pasujące dodatki.
U mnie np krakersy z :
Budyń ugotować wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 400 ml. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. W misce utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając. Gdy krem będzie gładki dodać ubitą śmietanę i delikatnie (na niskich obrotach) połączyć ją z masą. Kremem napełnić babeczki i ozdobić je owocami lub wypełnić gotową masą kajmakową i przybrać orzechami całość posypując czekoladą.
A dla preferujących inne smaki drobne przystawki w formie koreczków i krakersów. Na wykałaczki nadziewamy co tylko chcemy komponując własne smaki. Krakersy smarujemy albo własnymi albo gotowymi pastami, serkami itp. na to nakładamy pasujące dodatki.
U mnie np krakersy z :
- serek łososiowy, wędzony plasterek łososia, koperek i czarny kawior;
- serek ziołowo-ogórkowy, plasterek ogórka i szczypiorek;
- serek bazyliowy, szynka parmeńska, papryka;
- ser żółty, pieczarka konserwowa, ogórek;
- ser żółty, kabanos, oliwka;
- ser pleśniowy, winogrono, oliwka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz